NYHET

Bankernas övervinster borde gå till att stötta hushållen i en svår tid

Den ekonomiska krisen pressar vanliga svenskar hårt. Boräntorna gröper hål i hushållskassan och fler och fler hushåll kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Var tredje hushåll uppger att hushållsbudgeten precis går ihop eller går minus varje månad. Och SD-regeringens felprioriteringar har tvingat fram en sjukvårdskris som slår hårt mot vanligt folk.

Nu är det sista chansen för Sverigedemokraterna och regeringen att visa vilken sida man står på. Väljer de att stötta barnfamiljerna och pensionärerna – eller väljer de att låta bankerna fortsätta göra övervinster på hushållens bekostnad?

Här i Göteborg slår Kristerssons sjukvårdskris fullt ut. Sahlgrenska Universitetssjukhus tvingas att tvingas skära ned på 2 000 tjänster. Det är en direkt konsekvens av regeringens val att istället för att säkra upp sjukvården så sänker man skatten för höginkomsttagare.

Men den ekonomiska krisen drabbar till synes inte alla. Medan vanligt folk går på knäna gör storbankerna rekordvinster på det tuffa ekonomiska läget. – och allra mest växer bankernas räntenetton, det vill säga det bankerna tjänar på skillnaden mellan ut- och inlåningsräntor.

Därför har vi socialdemokrater föreslagit en tillfällig skatt på bankernas övervinster – just på den del som kallas räntenettot. Vi gjorde samma sak under energikrisen – när elbolagen tjänade storkovan på hushållens skyhöga elräkningar införde vi en tillfällig skatt på elproducenternas övervinster. På samma sätt kan bankerna vara med och bidra nu. Dessutom skulle vårt förslag sätta press på bankerna att minska sitt räntenetto.

Nu går vi vidare med förslaget och kräver att regeringen snabbutreder en tillfällig skatt på bankernas övervinster i syfte att finansiera stöd till hushållen under kostnadskrisen. Genom att återföra en del av bankernas övervinster till hushållen, kan vi stötta vanliga svenskar genom den ekonomiska krisen. Genom att alla tar sitt ansvar under krisen kan vi bygga Sverige och vår samhällsgemenskap starkare – istället för att göra vårt land fattigare och farligare.

(S) Riksdagsbänken från Göteborg,
Mattias Jonsson,
Amalia Rud Pedersen,
Johan Büser,
Gunilla Carlsson,
Dženan Čišija