NYHET

Riksdagsbänken

I veckan inleder Socialdemokraterna i Göteborgs nya riksdagsledamöter sitt arbete efter valet. Under onsdagen hölls det första mötet med den nya riksdagsgruppen och på tisdag börjar arbetet på allvar när riksdagen öppnar. Då börjar arbetet med att driva socialdemokratisk politik och värna Göteborgs intressen nationellt.

Socialdemokraterna i Göteborg går efter en lyckad valrörelse från fyra till fem ledamöter! Tre av dem är riksdagsledamöter sedan tidigare: Mattias Jonsson, Gunilla Carlsson och Johan Büser. Två är nyvalda: Dženan Čišija och Amalia Rud Pedersen.

Mattias Jonsson är sammankallande (ledare) för den göteborgska S-gruppen i riksdagen. Vi ställde en fråga till honom.

Mattias

Nu är det göteborgska socialdemokratiska riksdagslaget klart. Hur känns det för dig som ”lagledare”?
”Jag är precis som mina kollegor väldigt laddad på att komma igång. Det är fantastiskt roligt att vi gjorde ett så bra val att vi får utöka vår laguppställning med en partivän ytterligare. Förra mandatperioden var vi fyra stycken riksdagsledamöter från Socialdemokraterna i Göteborg, nu är vi fem.

Vi ska bli så effektiva som vi kan i att skapa en stark opposition mot det högerradikala styrande block som riksdagen ser ut att få. Tillsammans ska vi göra allt för att få gehör för socialdemokratisk politik och för Göteborgs intressen.”

Dženan och Amalia är som sagt nya i sina riksdagsuppdrag. De är båda förväntansfulla inför vad som väntar och laddade inför att driva på för mer socialdemokratisk politik.

Dzenan

Dženan berätta, vem är du?
”Jag är en idédriven socialdemokrat, envis Angeredsbo, pappa och make, son och bror. På dagtid är jag en Chalmersutbildad ingenjör, IT-arkitekt och digitaliseringsledare. På kvällar och helger är jag aktiv i Socialdemokraterna, bland annat som ordförande i Hammarkullen-Hjällbos socialdemokratiska förening och styrelseledamot för Socialdemokraterna i Göteborg.”

Hur känns det att bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Göteborg?
”Det känns stort att en Angeredsbo skall få representera Socialdemokraterna i riksdagen och stifta lagar till nytta för medborgare och samhället i stort. Det känns också tryggt eftersom jag i min roll som konsult många gånger har kommit in i nya sammanhang och levererat för nya uppdragsgivare. Även om jag blir ett kugghjul i det stora, goda S-maskineriet kommer jag naturligtvis försöka sätta egen prägel på uppdraget. Privat är jag lite orolig för familjen som kommer sakna min närvaro och stöd i vardagen.”

Vilka frågor vill du driva i riksdagen?
”Eftersom mitt främsta engagemang kommer att vara inom områden kopplade till utskott som jag hamnar i, kommer valet inte vara enbart mitt. Mitt första önskemål var socialutskottet på grund av mitt engagemang för sjukvård, men jag brinner också för exempelvis integration och sysselsättning som alla skall ha rätt till. Mitt perspektiv är dock alltid förorten där jag kommer ifrån.”

Amalia

Berätta, vem är du Amalia?
”Jag är en 29-årig glad socialdemokrat. Kommer senast från regeringskansliet där jag jobbat hos energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Vid sidan av politiken gillar jag att vara ute i skogen eller skärgården med min hund – eller laga pasta. Gör en grym pomodoro!”

Hur känns det att bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Göteborg?
”Det känns fantastiskt stort, hedrande, spännande och pirrigt. Allt på samma gång! Är väldigt taggad på att komma igång och börja arbeta!”

Vilka frågor vill du driva i riksdagen?
”Nu har vi ju inte blivit tilldelade våra utskott än så jag vet inte exakt vilka frågor jag kommer arbeta med framöver. Men framförallt vill jag vara en aktiv oppositions- och göteborgsröst i den nationella politiken.

Jag vill sätta frågan om att bryta segregationen högst upp på agendan. Högerpartierna och Sverigedemokraterna ska inte komma undan!”